nedelja, 5. december 2010

Trening za maraton že trpi

Tale zima mi že fajn načenja živce. Mraz me dejansko sploh ne moti - se pač malo bolj oblečeš in greš tečt. Ampak neščiščeni pločniki in ceste pa so moja največja mora. Tako naporno mi je, da moram ves čas gledati pod noge. Vsakokrat, ko skočim prek kupčka snega, upam, da tam kjer bom pristala ni spodaj ledu, in da ne bom padla. Če je po asfaltu samo par cm snega je še znosno. Kombinacija ledu, snega in bognedaj še brozge, pa je katastrofa na kvadrat. Terenske adidaske se res zelo dobro obnesejo v trenutnih razmerah. Razen na ledu, ampak tu mislim, da drugo kot dereze ne pomaga.
Ta vikend bi po mojem "planu" morala narediti okoli 25 km dolgi tek. Seveda me dveinpol urno počasno tekanje po takih razmerah niti malo ne mika. Upam, da se bodo kmalu pločniki in ceste bolj čisti - sneg po njivah in Pohorju naj kar ostane - je tudi meni lepo, ko je vse naokoli belo. Pa sem se odločila, da tokrat naredim v enem dnevu dva treninga. Najprej sem zjutraj, ko je Živa še spala naredila en TT krožni trening, ki sem ga zaključila z 20 minutami na spinerju. Potem pa sve se z Živo spakirali k dedku in babici v Mursko Soboto in sem tam odtekla še dobrih 13 kilometrov. Ni isto kot 25 kilometrov teka skupaj, ampak za dane razmere pa bo vredu.
Za TT trening sem izbrala krožni trening iz programa Bodyweight Cardio 2008, ki se imenuje Crazy 8. Ne rabimo nič opreme, samo 2x2 metra prostora. Pa potrpežljive sosede spodaj, ker vljučuje kar precej skakanja. Malo sem ga priredila, ker so nekatere vaje zame še pretežke.
Za začetek se dobro ogrejemo z nekaj vajami z lastno težo. Jaz sem naredila kar ogrevanje, ki ga delam pri programu Buff Dudes & Hot Chics. Potem pa sem naredila tri runde sledečih vaj:
- jumping jacks – 60 ponovitev
- sklece na kolenih - 20 ponovitev (v originalu je spiderman pushup - 10 ponovitev na vsaki strani)
- forward lunge - izmenjaje, 20 ponovitev z vsako nogo (v originalu walking lunge – 15 ponovitev z vsako nogo)
- spiderman climb – 10 ponovitev na vsaki strani
- wall squat hold – 45 sekund (jaz sem naredila kar 60 sekund, ker sem imela na Gymbossu nastavljenih 60 sekund)
- plank hold – 60 sekund
- burpees – 5 ponovitev
- running high knees – 25 ponovitev z vsako nogo
Ena minuta počitka, potem pa ponovimo.
Za konec sem še 20 minut odbiciklirala na spinerju. Da ga ne bomo uporabljali samo za sušenje tekaških cot ;)

Ni komentarjev:

Objavite komentar