četrtek, 16. december 2010

Domač kruh s semeni

Peko tegale kruha moramo planirati kakšen dan vnaprej, saj je potrebno pripraviti kvas. Kocko svežega kvasa (40 g) nadrobimo v skodelico, dodamo 2 žlički soli in 2 dl mrzle vode. Premešamo in postavimo v hladilnik za vsaj 24 ur. Lahko počaka tudi nekaj dni - ta, ki sem ga uporabila danes, je bil v hladilniku 4 dni. Sol pobije kvasovke, encimi, ki skrbijo za vzhajanje pa ostanejo. Kruh lepo vzhaja in nima okusa po kvasu, pa tudi dlje časa ostane svež.
Za 35 cm štruco kruha (dober kilogram kruha) potrebujemo še 750 g moke za domači kruh (mešanica pšenične in ržene moke - brez kakršnihkoli dodatkov), semena po želji (jaz sem dala okoli 50 g sončničnih semen in 3 žlice lanenih semen) in 4 dl tople vode. Vse zamesimo v testo in pustimo, da vzhaja na dvojno količino. Potem še na hitro premesimo in oblikujemo v štruco ter spet pustimo, da vzhaja in naraste na dvojno količino. Pečico segrejemo na 220 stopinj C. Kruh damo v ogreto pečico in po 10 minutah temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj in pečemo še 30 minut. Pečen kruh pustimo še kakšnih 5 minut v pekaču, potem pa ga zvrnemo ven in zgornjo skorjo premažemo z vodo in pokrijemo s kuhinjsko krpo. To prepreči, da bi bila skorja trda kot kamen ;)

2 komentarja: