torek, 14. september 2010

Kako se ne teče intervalov

V zadnji številki Runner's Worlda je en članek na temo treningov v zadnjem tednu pred tekmo. Ponavadi takšne članke preberem, treningov pa do danes še nisem nikoli sprobala. Ker pa je moja naslednja tekma 10ka na 1. Mariborskem eko maratonu, pa sem si mislila da probati ni greh.
Ne maram preveč intervalov, ker so kot prvo naporni, kot drugo pa jih je najboljše delati na štadionu, ki ga pa ne obožujem najbolj. Res, da tu in tam naredim kakšne intervale v hrib ali pa v stilu "6 krat 2 minuti na polno z 1 minuto počitka vmes", ampak takih v stilu "N krat 800 metrov v tempu 5-K" pa nisem že res dolgo časa. Kot prvo ne vem kakšen je moj 5-K tempo, ker 5 kilometerskih tekem pač ne tečem (eno in edino sem odtekla maja v Moravskih Toplicah, pa še to zato ker so zaradi gradbenih del na cesti spremenili progo), kot drugo pa za razliko od nekaterih nimam najboljšega občutka za tempo in pojma nimam kako hitro oziroma počasi tečem.
Kako pa potem odtečti intervale kjer je predpisana razdalja in tempo brez tega, da bi šel na štadion? Zato pa imamo tekaške ure za par sto evrov, ki imajo podprte raznorazne funkcije med njimi tudi programiranje intervalnih treningov. Moj Polar S725x ima footpod skalibriran za moje počasnejše teke in ima pri večjih hitrostih zaradi tega tudi večjo napako. Ivo je že v osnovi hitrejši od mene in je njegov Polar RS800 skalibriran na hitrost, ki je bližje moji 5-K hitrosti in bi zato moral meriti bolj natančno. Malo klikanja v Polarjevem programu in trening je bil nastavljen. Nastavila sva samo razdaljo, diktiranje tempa pa naj bi prevzel Ivo (kot ponavadi). Seveda pa sva se spravila nastavljat intervalni trening na uri deset minut preden sva štartala in nisva imela možnosti, da bi sprobala kako zadeva sploh dela. Da ne dela ravno vredu sva ugotovila že po nekaj sto metrih, ko naj bi tekla s hitrostjo 7:30 min/km. Kaaaj? Pa saj to je malo hitreje od hoje, midva pa sva tekla. Pa to ne ravno počasi. Na križišču pri Mercator centru, ki je en kilometer od doma, je moja Polarjeva štoparica kazala okoli 5:15, Ivotov Polar pa je še vedno vztrajal, da tečeva z polžjo hitrostjo. Ok, mogoče zato, ker tečeva počasneje kot on ponavadi teče. Bova videla kaj bo kazal, ko bova začela z intervali. Po okoli 15 minutah prideva do ceste proti Razvanju, kjer naj bi začela z intervali. Ivo štarta intervale in poveča tempo. Jaz pa za njim. Ni bilo lahko. Cesta proti Razvanju se blago vzpenja, pa še veter je pihal nasproti. Samo 800 m pa bo konec. Poskušala sem se držati Ivota, ampak mi je bolj slabo uspevalo. Kmalu bo pr... ura zapiskala in bo pavza preden se bova zakadila nazaj proti Betnavi, sem si mislila. Ampak ura ni hotela piskati. Po 4 minutah sem imela dovolj. Pavza. Malo hoje, potem pa počasen tek ter sprememba plana. Ker Polar ne meri vredu, greva raje delat kroge okoli Betnave. Tam naj bi bilo ravno okoli 800 m. Ampak je bila tudi tokrat številka napačna. Pojma nimam od kod mi ravno teh 800 m, ampak glede na to, da sva za krog okoli potrebovala 4 minute in 20 sekund zelo hitrega teka to definitivno ne drži. Potem bi morala tečti s tempom 5:25 min/km, kar pa bi bilo precej počasneje kot je dejansko bilo. Toliko občutka za tempo pa vendarle imam. Po drugem hitrem krogu naokoli mi je bilo dovolj in sva obrnila nazaj domov.
Doma pa trenutek resnice oziroma merjenje razdalj na MapMyRun. Od križišča pri Betnavi do križišča za ribnik v Razvanju je 910 m, za kar sva potrebovala 4 minute v smeri Razvanja (tempo 4:24 min/km), nazaj grede pa 3 minute in 57 sekund (tempo 4:20 min/km). Krog okoli Betnave pa je 960 m in sva ga obakrat pretekla v 4 minutah in 20 sekundah (tempo 4:31 min/km). Vau! Nič čudnega, da sem skoraj crknila! Bila sva precej prehitra, saj je moj 5-K tempo sodeč po teku v Moravskih toplicah blizu 4:40 min/km.
Toliko o teku intervalov z predpisano razdaljo in tempom. To ni za mene. Vsaj dokler ne bom šla na štadion. Zaenkrat raje ostajam pri intervalih kjer je predpisan samo čas in občuten napor oziroma srčni utrip. Mogoče bom le drugi trening z Runner's Worlda malo priredila in si iz razdalj in tempov izračunala čase, tempo pa glede na občuten napor. V nedeljo pa bo kar bo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar