nedelja, 2. januar 2011

Čili s črnim fižolom

Za pripravo potrebujemo malo več časa, sploh če uporabimo suh fižol namesto iz konzerve, zato se splača skuhati malo več in dati nekaj porcij v zamrzovalnik, pa imamo kosilo kadar nam primanjkuje časa.
Za 8 porcij potrebujemo:
0,5 kg suhega črnega fižola
1 kg govejega stegna
6 manjših čebul
2 konzervi nakockanega paradižnika
1 konzervo vložene koruze
2 žlički rdeče paprike
1/2 žličke mlete kumine
1 vrečko mešanice začimb za Čili z mesom
sol po okusu
Fižol prejšnji večer namočimo in ga naslednji dan skuhamo. Meni je črni fižol všeč, ker se hitro skuha (pol ure v navadnem loncu) in se ne razkuha. Če pa nimamo časa ali pa se nam fižola ne ljubi kuhati, pa lahko oporabimo kar fižol iz konzerve.
Meso narežemo na kocke, čebulo pa drobno sesekljamo. Na malo olja prepražimo meso in dodamo čebulo. Malo pražimo. Dolijemo paradižnike iz konzerve in pol litra vode ter začinimo z rdečo papriko in kumino ter malo soli. Jaz to pripravljam v ekonom loncu, saj drugače kar precej dolgo traja, da se meso zmehča, v ekonom loncu pa kuham pol ure, nato pa pustim, da pritisk pade in se da lonec odpreti.
Ko je meso mehko dodamo koruzo, fižol in mešanico začimb za čili. Premešamo, po potrebi dolijemo še malo vode in po okusu solimo. Pokuhamo še kakšnih 5 minut in jed je pripravljena.


Sem se malo poigrala na NutritionData.com in izračunala približno sestavo recepta. En obrok (1/8) vsebuje:
512 kcal
15 g maščob (od tega 5g nasičenih maščob)
54 g ogljikovih hidratov
12 g vlaknin
41 g beljakovin

Ni komentarjev:

Objavite komentar